Waar heb je essentiële suikers voor nodig?

Essentiële suikers (glycanen) zijn nodig voor bijna alle processen in je lichaam. Hoe meer essentiële suikers je binnenkrijgt via voeding of supplementen, hoe beter deze processen kunnen verlopen. Bij het ouder worden, bij stress of ziekte en bij onvolwaardige voeding neemt de behoefte aan glycanen nog veel meer toe. Deze suikers moet je dagelijks binnenkrijgen, je hele leven lang. Er worden namelijk dagelijks nieuwe cellen aangemaakt, en die hebben allemaal essentiële suikers nodig. Omdat ze voor zoveel verschillende processen belangrijk zijn, zal je lichaam zelf bepalen waar ze als eerste nodig zijn. Als je de inname van deze suikers gaat verhogen via voeding of supplementen kun je snel een effect opmerken, maar het kan ook langer duren.

Waar heb je essentiële suikers voor nodig?

Communicatie– essentiële suikers

Essentiële suikers zijn noodzakelijk voor de communicatie tussen cellen. Het communiceren gaat via antennes op de celwand en deze bestaan uit glycanen. Deze suikerlaag heet de glycocalyx. Zonder een goede communicatie tussen cellen, is de balans herstellen in je lichaam moeilijk. Voor herstel na een infectie, operatie, blessure, maar ook om ziekte te voorkomen, is een goede communicatie tussen de cellen in je lichaam belangrijk.

Slijmvliezen en darmgezondheid kers

In je mond, slokdarm, maag, darmen, ogen, oren, neus, longen, blaas en vagina zitten slijmvliezen. Deze zorgen dat ongewenste virussen, bacteriën, schimmels en parasieten buiten blijven. Ook moeten ze gifstoffen (uit je voeding, omgeving of darmen) tegenhouden. Voor deze barrières en het geproduceerde slijm zijn veel glycanen nodig. Gezonde slijmvliezen maken enzymen die nodig zijn om je eten te verteren. Daarnaast werken glycanen als een prebioticum en kunnen zo de darm ondersteunen. Maar ook de gezondheid van je mond, longen, blaas etc. is dus afhankelijk van glycanen!

Bindweefsel essentiële suikers

Bindweefsel bevat vezels, cellen en vocht dat is gebonden aan glycanen en eiwitten (glycoproteïnen). Deze lange ketens van glycanen, zwavel en eiwitten bepalen de kwaliteit van je bindweefsel. Hyaluronzuur is zo’n glucosamino-glycaan (GAG). Ze komen voor in je huid, botten, kraakbeen, bloedvaten, lymfesysteem en tussen organen en spieren. Bij slecht bindweefsel zie je oa. spataderen, gewrichtsklachten, pees-, huid- en wond problemen, oedeem, maar ook histaminereacties, overactieve mestcellen en andere ontstekingsziekten.

Immuunsysteem

Cellen van je immuunsysteem hebben glycanen nodig om met elkaar te communiceren. Hoe beter de communicatie, hoe beter de reactie op een bacterie, virus of parasiet. En hoe kleiner de kans op een auto-immuun reactie of een allergische reactie. Immuunglobulinen, cytokinen, defensinen (zoals lactoferrine en fillagrine) bestaan uit glycanen. En je bloedgroep is een indeling op basis van glycanen.

Hormonen

Hormonen communiceren via glycanen. Om hormonen de cel in te krijgen zijn receptoren nodig. De insuline receptor bestaat uit glycanen. Groeihormoon, Follikel Stimulerend Hormoon (FSH), Lutheïniserend Hormoon (LH), testosteron en Thyroïd Stimulerend Hormoon (TSH) bestaan voor een belangrijk deel uit glycanen. Zonder glycanen is een goede hormonale werking dus erg lastig!

Zenuwen en hersenen

Zenuwen worden beschermd door een myelineschede en deze is o.a. opgebouwd uit glycanen. Voor de overdracht van neurotransmitters (zoals serotonine, dopamine, GABA, acetylcholine) zijn glycanen nodig. Zo zijn geheugen, concentratie, focus en stemming afhankelijk van voldoende glycanen en kan aanvulling nuttig zijn voor zowel voor kinderen, volwassenen als ouderen.

Bloedvaten

Alle bloedvaten zijn voorzien van een laag glycanen; de glycocalyx. Schade aan of vermindering van deze suikerlaag kan leiden tot een verminderde functie van de bloedvaten, een verhoogde stolling in het bloed en ontstekingen. Een hoge bloedsuiker spiegel kan deze schade veroorzaken en kan de glycocalyx verminderen. Ook voor een goede nierfunctie is een intacte glycocalyx nodig en dus voldoende glycanen.

Zwangerschap

Bij de bevruchting zijn glycanen nodig voor het aantrekken van spermacellen door de eicel. Vervolgens zorgen glycanen ervoor dat de vrucht zich kan innestelen in het baarmoeder slijmvlies. Glycanen in de placenta zijn vervolgens bepalend voor het niet afstoten van de vrucht. Ook voor het voldragen van de zwangerschap zijn glycanen noodzakelijk. In borstvoeding zitten heel veel glycanen, wat aangeeft dat deze ook erg belangrijk zijn voor de baby.

Energie en vitaliteit

Glycanen spelen een belangrijke rol als prebiotica in de darmen en kunnen de groei van goede darmbacteriën bevorderen. Een goede darmflora is belangrijk voor de gezondheid en de opname van voedingsstoffen, en daarmee de energie aanmaak. Ook zijn ze nodig voor een goede hersenfunctie en bevorderen ze concentratie en focus. Topsporters maken om die redenen vaak gebruik van glycanen uit een voedingssupplement.